Izdvojeni članci

15 Mar 2011 - Prezentacija

Uspješan nastup Hrvatske u Berlinu

S najveće svjetske turističke burze ITB koja je u Berlinu održana od 9. do 13. ožujka stižu optimistične poruke za hrvatski turizam!

Hrvatska se, naime, u Berlinu predstavila među ukupno 11.163 izlagača iz 188 zemalja. Za njemačko turističko tržište kriza je završena, te se ove godine, posebno u ljetnim mjesecima iz te zemlje u svijetu pa i u Hrvatskoj može očekivati veći broj turista nego lani. U Berlinu je hrvatsko turističko izaslanstvo na čelu s ministrom turizma Damirom Bajsom predstavilo novosti u hrvatskom turizmu. Na konferenciji za okupljene novinare ministar je rekao kako ove godine u Hrvatskoj očekuje više od... pročitaj sve

15 Mar 2011 - Prezentacija, Zabava, Koncert

Hrvatska osvaja susjedne države

Više od deset tisuća ljudi okupilo se na velikom koncertu najpoznatijih hrvatskih klapa u ljubljanskoj dvorani Stožice održanom 13. ožujka.

Bio je to spaktakularan završetak serije sličnih koncerata održanih po Sloveniji na kojem su nastupile klape Maslina, Cambi, Kumpanji, Sveti Juraj HRM, Kampanel, Jelsa, Luka, Tomislav Bralić i Intrade, te dvije slovenske klape Mali grad i Solinar uz posebne goste Terezu Kesoviju i Olivera Dragojevića.
Slovensko predstavništvo Hrvatske turističke zajednice iskoristilo je priliku i na tri štanda podijelilo velik broj promotivnog i informativnog materijala te prigodnih hrvatskih suvenira.

U susjednoj Italiji, pak, rimsko predstavništvo Hrvatske turističke zajednice sudjelovalo je na međunarodnom MOTO sajmu (Motodays), koji se održao od 10. do 13. ožujka u Rimu. Time su se nastavile promidžbene aktivnosti na talijanskom tržištu. Sajam je obišlo više od 108.000 posjetitelja kojima je Hrvatska prezentirana i kao odredište za avanturiste i mototurizam. Zabilježen je veliki interes za opću hrvatsku turističku ponudu, kao i pozitivna povratna informacija talijanskih gostiju koji su već boravili u Hrvatskoj te isto namjeravaju ponoviti u nadolazećoj sezoni.

more

15 Mar 2011 - Administracija

Vlada olakšala ulazak turista u Hrvatsku

Turisti iz Rusije, Ukrajine i Kazahstana za ulazak u Hrvatsku u razdoblju od 1. travnja do 31. listopada ove godine neće trebati vize (za boravke do 90 dana)!

Takvu odluku hrvatska Vlada je donijela kako bi olakšala dolazak turista u Hrvatsku.  Uz privremenu suspenziju viznog režima za te države, Vlada je donijela i odluku o privremenom olakšanom ulasku stranaca u Hrvatsku na osnovu valjanih shengenskih dozvola boravka i viza.

Od početka travnja do kraja listopada stranci, nositelji valjane dozvole boravka koju je izdala jedna od država Shengenskog prostora, privremeno neće trebati vizu za ulazak u Hrvatsku. Državljani Indije i Kine koji skupno i organizirano turistički posjećuju Hrvatsku neće trebati vizu ako imaju valjanu shengensku vizu, a za turistički posjet Hrvatskoj vizu neće, imaju li shengensku vizu, trebati ni državljani Jordana, Katara, Kuvajta, Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

more

15 Mar 2011 - Prezentacija

Uspješan nastup Hrvatske u Berlinu

S najveće svjetske turističke burze ITB koja je u Berlinu održana od 9. do 13. ožujka stižu optimistične poruke za hrvatski turizam!

Hrvatska se, naime, u Berlinu predstavila među ukupno 11.163 izlagača iz 188 zemalja. Za njemačko turističko tržište kriza je završena, te se ove godine, posebno u ljetnim mjesecima iz te zemlje u svijetu pa i u Hrvatskoj može očekivati veći broj turista nego lani. U Berlinu je hrvatsko turističko izaslanstvo na čelu s ministrom turizma Damirom Bajsom predstavilo novosti u hrvatskom turizmu. Na konferenciji za okupljene novinare ministar je rekao kako ove godine u Hrvatskoj očekuje više od 1,5 milijuna njemačkih turista, koliko ih je u Hrvatskoj bilo lani. Osim toga, rekao je i kako su i ove godine u Hrvatskoj prisutni gotovo svi važniji njemački touroperatori, kao i avio kompanije koje su najavile poraste, te su s njima potpisani ugovori za udruženo oglašavanje. Također, istaknuo je kako Hrvatsku kao destinaciju ove godine preporuča i promovira Europsko udruženje putničkih agencija (ECTA), te pozvao prisutne da dođu u Hrvatsku "netom prije njenog ulaska u EU".

Prilikom boravka u Berlinu ministar je održao i radni sastanak s njemačkim turističkim partnerima nakon kojeg je izjavio da se oni vrlo dobro odazivaju na hrvatske mjere udruženog oglašavanja za ovu godinu, te većina njih Hrvatsku gleda i kao dugoročnog partnera. Pri tome, istaknuo je Bajs, gotovo nitko ne komentira hrvatske cijene nego, poput njemačkog TUI-a, Hrvatsku promoviraju uz slogan 'nova kvaliteta u staroj destinaciji'. Zanimljivo je da TUI, najveći njemački touroperator turiste ove godine dovodi od ožujka do studenog, te da aranžmane za Hrvatsku prodaje na gotovo osam tisuća prodajnih mjesta.
Bajs je u Berlinu razgovarao i s predstavnicima niskotarifnih zračnih kompanija Air Berlin i Germanwingsa koji pojačavaju letove prema Hrvatskoj, a potpredsjednik Uprave Germanwingsa Ognjen Žerić najavio je za ovu godinu i do 20 posto više putnika nego lani.
U sklopu događaja u Berlinu, ministar je od Udruženja turističkih novinara i putopisaca Pacifika (PATWA-Pacific Area Travel Writers Association) primio i nagradu za Hrvatsku kao najbolju destinaciju kulturno-povijesnog nasljeđa i doživljaja.

U Berlinu je tom prilikom održan i ministarski summit na kojem je sudjelovalo pedesetak ministara i državnih tajnika čija je glavna tema bio projekt „Put svile".

Naime, radi se o turističkom projektu kojeg je pokrenula Svjetska turistička organizacija (UNWTO) s ciljem promocije i oživljavanja te važne povijesne rute između Istoka i Zapada, a u kojeg se Hrvatska uključila prošle godine. Istim je putem nekada išao i istraživač hrvatskih korijena, Marko Polo, danas svojevrsni turistički simbol otoka Korčule. Projekt trenutno obuhvaća 25 zemalja: od Italije, Kine, Japana, Maroka i drugih, među kojima su za Hrvatsku važna rastuća tržišta. Jedan od glavnih ciljeva „Puta svile" je i da se zemlje, koje su u njega uključene, dogovore o posebnom viznom režimu, koji bi omogućio da se s jednom vizom može proći više zemalja iz projekta. Tom je prilikom naglašena i važnost interneta kao jednog od trenutno najzanimljivijih i najpropulzivnijih alata promocije i prodaje u turizmu.
Hrvatski štand na ITB-u u Berlinu, koji je ove godine bio veći nego prijašnjih godina i na kojemu više od 20 hrvatskih turističkih i hotelskih tvrtki dogovaraju poslove s njemačkim i drugim partnerima, posjetio je i glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai. U njegovoj pratnji bio je i izvršni direktor berlinskog sajma, Raimund Hosch. Rifai, kojeg su na hrvatskom štandu dočekali i državni tajnik za turizam Ivo Mujo, direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić i hrvatski veleposlanik u Njemačkoj dr. Miro Kovač, tom je prigodom još jednom pohvalio hrvatski turizam.

more

10 Mar 2011 - Budućnost

Budućnost je u medicinskom turizmu, a ne u golf-terenima

N. Gabrić: Hrvatska može postati Florida za sjeverne Europljane; medicinski turizam donosi najviše prihoda i dodane vrijednosti u turizmu, potencijal 10 milijarda €.

Zdravstveno-medicinski turizam donosi najviše prihode i dodanu vrijednost u turizmu, a hrvatsku turističku sezonu mogao bi produljiti na 365 dana, zaključili su jučer u Zagrebu sudionici okruglog stola o razvitku zdravstvenog turizma.

Za razliku od zemalja u susjedstvu, osobito Mađarske, Slovenije i Austrije, koje su napravile pravi bum u medicinskom turizmu, ni jedna od dosadašnjih hrvatskih vlada nije prepoznala gospodarski potencijal ove grane turizma. Za usporedbu, Hrvatska ima samo 6000 postelja u medicinskom turizmu, četiri puta manje od Slovenije (23.000 kreveta). Ekonomski analitičar Damir Novotny ustvrdio je da turizam sudjeluje sa samo 6-7 posto u hrvatskom BDP-u, odnosno 1,2 milijarde eura, a Austrijanci samo od medicinskog turizma zarade 7 milijardi eura.

Zemljopisni položaj, toplo more, konkurentne cijene, ugledno medicinsko osoblje neke su od komparativnih prednosti hrvatskog turizma. Glavna su ciljna skupina osobe treće dobi, dobro materijalno situirane, koje većinu godine žele provoditi na toplijim lokacijama.

more

10 Mar 2011 - Informacije

Atlas napravio brošuru za Zagreb

Turistička agencija Atlas iz sastava adriatica.net grupe napravila je brošuru "Zagreb" kojom se prvi put glavni grad Hrvatske samostalno pozicionira kao kulturno i gastronomsko turističko odredište za duži boravak gostiju. Brošura je izdana na pet svjetskih jezika, a osim osnovne informacije donosi i pregled tematski razrađenih, većinom trodnevnih turističkih programa u Zagrebu (Zagreb city break ili kratki gradski odmor, Zagreb Wine&Gastro, zagrebački parkovi, suvremena umjetnost, Zagreb i okolica u srednjem vijeku te druge).

Ocjenivši Atlasovu brošuru dobrim iskorakom za turizam Zagreba, ministar Damir Bajs istaknuo je da Zagreb s oko 600 tisuća turističkih dolazaka godišnje stoji 'uz bok' drugim srednjeuropskim metropolama poput Praga (620 tisuća turista) te Bratislave (670 tisuća), što je još daleko od 4,8 milijuna turista koji godišnje posjete Beč. Prilikom predstavljanja brošure u veljači, ministar Bajs i gradonačelnik Milan Bandić najavili su da će se do rujna ove godine odrediti točna lokacija i model financiranja gradnje zagrebačkog kongresnog centra, što je uz rekonstrukciju zagrebačke Zračne luke najvažnije za poboljšanje turističke infrastrukture Zagreba, a time i za bolje rezultate.

more

10 Mar 2011 - Prezentacija

Krk predstavljen u Bruxellesu

U Hotelu Mariott u Bruxellesu je 24. veljače za predstavnike belgijskih medija, touroperatora i goste, priređena prezentacija turističke ponude grada i otoka Krka. Prezentaciju su zajedničkim snagama pripremili direktor ureda HTZ-a u Bruxellesu Ivan Novak, belgijski turistički novinar, poznavatelj hrvatskog turizma i dobitnik Zlatne Penkale Daniel Steevens, te direktorica ureda TZG Krka Nataša Jurina.

Gostima su ljepote otoka Krka približile i otočke gastro delicije: krčki sir, kčki pršut, maslinovo ulje i neizostavna vrbnička žlahtina.

more

10 Mar 2011 - Prezentacija

Hrvatski turizam na sajmovima u Lisabonu i Munchenu

Državni tajnik Branko Grgić krajem veljače je boravio u Lisabonu, gdje je 23. veljače prisustvovao otvorenju turističkog sajma BTL, dok je već sljedećeg dana sudjelovao na konferenciji za novinare u sklopu turističkog sajma F.re.e u Münchenu.

U Lisabonu je posjetio štand HTZ-a u pratnji veleposlanika RH Željka Vukosava i direktorice predstavništva HTZ-a za Španjolsku Sanje Jelić, te  istaknuo kako je vidljiv porast zanimanja za hrvatsku turističku ponudu i Hrvatsku kao novo odredište portugalskih turista. U sklopu minhenskog sajma F.re.e sudjelovao je uz pomoćnika direktora Glavnog ureda HTZ-a Milu Sršena, na konferenciji za novinare za predstavnike njemačkih medija koje su upoznali s ostvarenim turističkim prometom s njemačkog tržišta u protekloj godini, novostima za ovogodišnju sezonu, kao i s mjerama koje Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica provode na ovom tržištu.

more

10 Mar 2011 - Putovanja

Iz Srbije na jadransku obalu vlakom ili avionom

Na ovogodišnjem, nedavno održanom, međunarodnom sajmu turizma u Beogradu najavljen je sezonski vlak "Jadran express", koji će od 10. lipnja do 27. kolovoza voziti na relaciji Beograd-Split-Beograd. Vlak će polaziti iz Beograda petkom u 15,20 sati te, preko Rume, Zagreba i Knina, u Split stizati u subotu oko 8.30 sati. Na povratku iz Splita vlak će kretati subotom u 17 sati te u Beograd stizati u nedjelju oko 9 sati.

Predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica Zlatko Rogožar tim je povodom izjavio kako je ta linija predviđena za poticanje dolaska turista iz Srbije na Jadran u razdoblju predsezone, sezone i posezone, te isto tako i obrnuto, prema pravcima u Srbiji, ka Beogradu i drugim odredištima koja su turistički privlačna Hrvatima.

Cijena vožnje "Jadran expressom" u jednom smjeru iznosit će 37,5 eura za sjedenje, a 45 eura po ležaju u vagonu za spavanje, pri čemu će se djeca do šest godina imati pravo na besplatnu vožnju, dok će mlađi od 14 godina plaćati pola cijene.

Osim toga, Croatia Airlines od 20. lipnja uvodi redovite međunarodne letove na relaciji Dubrovnik - Beograd, priopćeno je iz hrvatske zrakoplovne tvrtke.
Letovi su planirani od 20. lipnja do 7. rujna, dvaput na tjedan - ponedjeljkom i srijedom.

Ponedjeljkom je polazak iz Dubrovnika u 9 sati i 5 minuta, a iz Beograda u Dubrovnik zrakoplov će polijetati u 10 sati i 50 minuta. Srijedom će zrakoplov iz Dubrovnika polijetati u 17 sati i 55 minuta, a polazak iz Beograda bit će u 19 sati i 40 minuta. Letovi će se obavljati zrakoplovima Dash 8-Q400 sa 76 sjedala kojima je Croatia Airlines obnovio flotu srednjeg doleta. Jednosmjerne zrakoplovne karte za letove Dubrovnik - Beograd moći će se kupiti već od 70 eura na internetskim stranicama Croatia Airlinesa.

more

10 Mar 2011 - Prezentacija

Kvarnerski turizam predstavljen i u dalekoj Americi

Kvarnerska Turistička zajednica prvi put je predstavila Kvarner kao samostalnu turističku cjelinu na jednom od najjačih turističkih sajmova na svijetu "The New York Times Travel Showu" koji je od 26. do 29. veljače održan u konferencijskom centru Javits na Manhattanu.

Hrvatski predstavnici po povratku su izrazili zadovoljstvo interesom posjetitelja sajma i njihovom razinom poznavanja Hrvatske, njezine obale i turističkih mogućnosti ocijenivši da je zanimanje Amerikanaca za turističku ponudu u regiji bilo vrlo veliko.

Osim kvarnerskog štanda, Hrvatska turistička zajednica na svom štandu je predstavila Hrvatsku u cjelini. Na sajmu je sudjelovalo više od 500 izlagača iz cijelog svijeta, a pratile su ga zabavne, kulturne i kulinarske priredbe na šest pozornica, kao i predavanja i seminari.

more

10 Mar 2011 - Priprema sezone

Hrvatski turistički vodiči pripremaju se za Japance

Obuka turističkih vodiča specijaliziranih za japansko tržište u Hrvatskoj započela je 28. veljače, a rezultat je dosadašnje suradnje Hrvatske turističke zajednice i JATA-e, Japanske udruge turističkih agencija, UHPA-e, Udruge hrvatskih putničkih agencija i Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.

Svrha tih programa obuke je stjecanja znanja o kulturi, povijesti i običajima Japana kako bi se postiglo bolje razumijevanje potreba i želja japanskih turista koji posjećuju Hrvatsku. Program je namijenjen licenciranim vodičima za japansko govorno područje, licenciranim vodičima s vrlo skromnim ili nikakvim znanjem japanskog jezika koji obavljaju vođenje japanskih turista na engleskom jeziku uz predstavnika japanskog turoperatora, te polaznike studija ili škole japanskog jezika koji žele postati turistički vodiči. Obuka će se provoditi tijekom 2011. i 2012. godine, a sastoji se od: treninga u Hrvatskoj, usavršavanja u Japanu i praktične obuke s grupama japanskih turista u Hrvatskoj.

Raspored jednodnevnih treninga u 2011. godini:

* 11.04.2011. (ponedjeljak) - Zagreb, hotel Westin
* 12.04.2011. (utorak) - Opatija, hotel Ambasador
* 13.04.2011. (srijeda) - Dubrovnik, hotel Dubrovnik Palace
* 14.04.2011. (četvrtak) - Split, hotel Park

more


03 Mar 2011

Predstavljanje knjiga

Svaki tjedan predstavljamo po dvije knjige s područja turizma, a naglasak je na knjigama hrvatskih autora. Danas predstavljamo dvije jako zanimljive knjige.

1. Destinacije čežnje, lokacije samoće : uvidi u kulturu i razvojne mogućnosti hrvatskih otoka

uredile Ines Prica, Željka Jelavić (2009)

Ukratko mogli bismo reći da je pristup najpoželjnijim turističkim odredištima u Hrvatskoj, a to su naravno naši brojni i prelijepi otoci, ovdje obrađen na posve drugačiji način od onoga koji dominira u brojnim knjigama s područja našeg turizma. I to iz jednostavnog razloga, ovo je knjiga koja pristupa otocima kroz etnografsku prizmu.Osamnaest tekstova zbornika Destinacije čežnje, lokacije samoće iznova otvaraju prostor hrvatske etnografije otoka začet pedesetih godina prošloga stoljeća, oblikujući se ovdje s različitih disciplinarnih polazišta, zahvaćajući širok raspon tema i problema, mnoštvo lokacija, prošlost jednako kao i suvremeno stanje pojedinih fenomena "otočnosti". Kao kulturna izvedenica kojom se ne ide za uspostavljanjem nekog zatvorenog podsustava "karakteristično otočnih kulturnih elemenata", nego se ukazala upravo potrebom promišljanja suvremenih, nestabilnih stanja, situacija i izričaja, otočnost valja shvatiti kao uvjetni i privremeni, ali i ključni termin za raspravljanje posljedica snažne intervencije dominantnih diskursa - ideoloških, ekonomskih a pogotovo globalističko-turističkih u već samo po sebi osjetljivo i slojevito tkivo otočne kulturne tradicije.

2. Turizam : budućnost mnogih iluzija

Boris Vukonić (2010)

Autor, umirovljeni profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, analizira suvremene probleme i razvojne perspektive svjetskog turizma. Nakon određivanja temeljnih definicija turizma te odnosa ekonomske teorije i ekonomike turizma, osvrće se na povijesni razvoj turizma koji uvjetuje i neke današnje probleme (preizgrađenost kapaciteta, uništavanje okoliša i sl.), potom na pitanja sigurnosti suvremenog svijeta koji utječu i na turizam (ratovi, terorizam, prirodne katastrofe) te na kraju, na položaj turizma u doba globalizacije ("održivi turizam", turizam kao poticatelj razvoja zemalja trećeg svijeta, mega događaji, uloga povijesnih gradova, turistička putovanja potaknuta kulturno-povijesnim nasljeđem, artificijelnim objektima i atrakcijama...).