• Info


  • Partners

  • Renters

  • Services

  • Tourist Guides

  • Tourist Offices

  • Help

 

FAQ

Da biste bili u mogućnosti unositi smještajne objekte u crotouristguide prvo trebate napraviti korisnički račun koristeći Registriraj se formu. Nakon aktivacije računa možete početi s unosom podataka ili ostalim aktivnostima za koje je potrebna prijava (komentiranje, ocjenjivanje, unos događaja, unos recenzija, novinskih i web članaka te unos slika).

Registriranje smještaja je podjeljeno u 9 koraka. Samo je korak 1 obavezan ali ispunjavanje ostalih 8 uistinu ima smisla obzirom utječe na informativnost i atraktivnost rezultirajuće stranice.

Za početak, prijavite se u www.crotouristguide.com kroz link. Kliknite Registriraj Objekt link u horizontalnoj navigaciji.

Korak 1

U ovom koraku definiraju se osnovne informacije o objektu poput naziva smještaja, mjesta u kojem se smještaj nalazi, tip smještaja (hotel, vila, hostel, kamp, svjetionik, apartman ili soba), broj zvjezdica (definiran od strane agenata Hrvatske turističke zajednice). Mjesto u kojem se objekt nalazi unesite tako da započnete unositi naziv mjesta. Sustav će vam sam ponuditi listu mjesta koja počinju sa tim nizom znakova. Izaberite mjesto iz liste. NAPOMENA: Mjesto uvijek morate izabrati iz liste, utipkavanje nije dovoljno i dobit ćete grešku prilikom pokušaja prelaska na slijedeći korak. Službena web stranica i geografska lokacija su proizvoljni ali ih iskreno preporučamo zbog raznih načina pretrage koji su osjetljivi na ove podatke pa mogu izostaviti vaš smještaj u rezultatima.

Da biste definirali geografski položaj prvo uočite crveni pokazivač na sredini mape. Kliknite i držeći ga odvucite ga na približnu poziciju vašeg smještaja. Za preciznije pozicioniranje, dvostruko kliknite odmah ispod vrha pokazivača ili koristite mehanizam za zomiranje na lijevoj strani mape. Ponavljajte postupak dok niste sigurni da pokazivač pokazuje točnu lokaciju. Također za ultraprecizno pozicioniranje možete se prebaciti na satelitski pogled - izbornik u desnom gornjem kutu mape - izuzetno koristan za slabo naseljena područja (slika 3).

Ponavljajte zomiranje i pozicioniranje ali završnu zoom razinu ostavite na nekom upotrebljivom nivou kako bi i okolina objekta bila vidljiva.

Kliknite Slijedeći korak za dalje ili neki od koraka ponuđenih u zaglavlju  forme. (VAŽNO: 9. korak sadrži gumb Spremi što znači da unos morate završiti na devetom koraku)

Korak 2

U ovom se koraku definiraju razne kontakt adrese. Adresa objekta, kontakt adresa izvan sezone (ljetnikovci/zimovališta), adrese odjela prodaje i sl. Ono što je najbitnije je nakon ispunjenih podataka kliknuti gumb Dodaj adresu (Slika 4).

Nakon što se klikne gumb označen sa 1, pojavit će se redak sa novom adresom označen sa 2. Ponavljajte ova dva koraka da dodate sve željene adrese.

Za nastavak kliknite gumb Slijedeći korak (označen sa 3) ili neki od koraka ponuđenih u zaglavlju  forme za skok na ciljani korak. (VAŽNO: 9. korak sadrži gumb Spremi što znači da unos morate završiti na devetom koraku)

Korak 3

U ovom se koraku definiraju razni kontakt telefoni. Telefon objekta, kontakt telefon izvan sezone (ljetnikovci/zimovališta), telefon odjela prodaje, mobitel i sl. Ono što je najbitnije je nakon ispunjenih podataka kliknuti gumb Dodaj telefon (Slika 3).

Nakon ispravnog dodavanja telefona pritiskom na gumb označen sa 1, zapis o telefonu vidljiv je u novom retku (označen sa 2) ispod forme za unos. To je znak da je telefon ispravno pohranjen u sustav. Za nastavak kliknite gumb Slijedeći korak ili neki od koraka ponuđenih u zaglavlju forme za skok na ciljani korak. (VAŽNO: 9. korak sadrži gumb Spremi što znači da unos morate završiti na devetom koraku)

Korak 4

U ovom koraku definirate kontakt email adrese. Email adresa za informacije, rezervacije, prodaju i sl. Ono što je najbitnije je nakon ispunjenih podataka kliknuti gumb Dodaj email adresu

Nakon ispravnog dodavanja email adrese klikom na gumb označen sa 1, zapis o email adresi vidljiv je ispod forme za unos (označeno sa 2). To je znak da je email adresa ispravno pohranjena u sustav. Za nastavak kliknite gumb Slijedeći korak ili neki od koraka ponuđenih u zaglavlju forme za skok na ciljani korak. (VAŽNO: 9. korak sadrži gumb Spremi što znači da unos morate završiti na devetom koraku)

Korak 5

U ovom koraku definiramo precizno određeni skup podataka o objektu. Neki od njih su dostupnost objekta u određenim vremenskim periodima, vrijeme za prijavu ili odjavu smještaja, kapacitet objekta, udaljenosti objekta od nekih bitnih infrastrukturnih objekta - aerodrom, trajektna luka, centar mjesta, benzinska pumpa i sl.

Nakon ispravnog popunjavanja vrijednosti kliknite gumb Slijedeći korak (označen sa 1) ili neki od koraka ponuđenih u vertikalnom izborniku s desne strane forme za skok na ciljani korak. (VAŽNO: 9. korak sadrži gumb Spremi što znači da unos morate završiti na devetom koraku)

Korak 6

U koraku 6 na brz i jednostavan način definiramo podatke o smještaju koji se odnose na zabavu, usluge dostupne u smještaju ili neposrednoj blizini smještaja i opremljenost smještaja. Da smještaj posjeduje neku osobinu označavamo markiranjem kućice kraj ciljane osobine (slika).

Nakon popunjavanja kliknite gumb Slijedeći korak (označen sa 1) ili neki od koraka ponuđenih u zaglavlju forme za skok na ciljani korak. (VAŽNO: 9. korak sadrži gumb Spremi što znači da unos morate završiti na devetom koraku) Također, na ovaj i ostale korake s ciljem izmjene uvijek se može se može vratiti gumbom Prethodni korak ili vertikalnim izbornikom.

Korak 7

U ovom koraku definiramo cijene smještaja u određenom periodu godine. Zamisao je definirati cijenu po osobi a moguće je napraviti proizvoljno mnogo perioda. Najvažnije je nakon definiranja perioda (slika) i cijene kliknuti Dodaj cijenu (slika)

Ukoliko je redak s cijenom vidljiv ispod forme, to je znak da je cijena za period ispravno poslana na server. Obratite pažnju da će se forma prilagoditi sukladno tipu objekta pa će tako hoteli moći definirati cijene za različite sobe, a apartmani i kampovi samo za apartman i kamp mjesto. Unesite period koristeći izbornik datuma, definirajte cijenu i kliknite gumb označen sa 1. Redak cijene vidljiv je ispod forme (označen sa 2). Nakon popunjavanja kliknite gumb Slijedeći korak ili neki od koraka ponuđenih u zaglavlju forme za skok na ciljani korak. (VAŽNO: 9. korak sadrži gumb Spremi što znači da unos morate završiti na devetom koraku)

Korak 8

Ukoliko niste zadovoljni s dosad unesenim podacima, vaš smještaj možete obogatiti i samostalnim opisom u kojem ćete navesti ono sve što je crotouristguide propustio ili je prespecifično za vaš objekt. Opise možete dodati na Hrvatskom i Engleskom jeziku. Odaberite jezik (označeno sa 1), unesite opis (označeno sa 2) i kliknite na tipku Dodaj opis (označeno sa 3). Kada se uneseni tekst prikaže ispod forme (označeno sa 4), to je indikator da je opis na ciljanom jeziku uspješno dodan.

Ukoliko crotouristguide aktivira i druge jezike, izbor tih jezika će se u listi s jezicima omogućiti automatski. Kada ste gotovi kliknite gumb Slijedeći korak ili neki od koraka ponuđenih u zaglavlju forme za skok na ciljani korak. (VAŽNO: 9. korak sadrži gumb Spremi što znači da unos morate završiti na devetom koraku)

Korak 9

 Ovo je zadnji proizvoljni korak koji je ujedno jako važan jer se na njemu nalazi gumb Registriraj objekt kojim završavate unos. No prije toga ne propustite dodati slike vašeg smještaja obzirom da će onu stranicu vašeg objekta učiniti ljepšom, atraktivnijom i informativnijom za posjetitelje. Kliknite na gumb Pretraži (označeno sa 1) da nađete sliku na svom disku, kada je slika definirana kliknite UPLOAD da pošaljete sliku na server (označeno sa 2). Jednu po jednu, dodajte vaše slike. Vodite računa da je veličina slike limitirana na 512KB. U slučaju prekoračenja sustav će vas upozoriti.

Kada su sve slike na serveru sistem ponovno osvježava formu, samo ovaj put ćete vidjeti male sličice u dnu. Ako ste zadovoljni kliknite Registriraj objekt čime kompletirate postupak. 

 Nakon unosa sustav će odmah prikazati stranicu vašeg objekta. Pronađite vaš smještajni objekt u listi zadnjih izmjena na početnoj stranici ili pak upotrebom alata za pretragu. Objekt možete naći i u listi objekta tog tipa unutar županije/otoka/mjesta kojem pripada.